miercuri, 4 aprilie 2012

Importanta apei pentru organismul uman

Aflata in cantitate de de pana la patru cincimi din greutatea corpului nostru , intr-o proportie de aproximativ 70% , apa este cel mai important constituent al organismului uman . Aceasta importanta este de data si de faptul ca in conditii de maxima dezhidratare , organismul uman poate supravietui fara apa aproximativ 3 zile , comparativ cu hrana , fara de care organismul poate rezista pana la 40 de zile . Apa este esentiala si atunci cand vorbim de sistemul digestiv fiind esentiala pentru eliminarea reziduurilor si toxinelor din organism. Fiinta umana are nevoie  in medie de 3,5 l de apa pe zi. Deoarece alimentele sunt furnizorul unei cantitati de lichide de doar 1 litru pe zi , restul de 2,5 litri necesari ii regasim in aproximativ 8-10 pahare de apa consumate zilnic . Consumul variaza in functie de greutatea individului si de tipul de activitate pe care acesta o depune.
 Astfel dupa cum se poate observa si in imaginea de mai sus , in corpul unui adult cu o greutate corporala de 70 kg cantitatea de apa necesara trebuie sa fie de aprox 45 litri ceea ce reprezinta 64%, pentru o greutate de 55 kg echivalentul este de 30 litri in proportie de 53% , in timp ce pentru o greutate de 20 kg , aceasta trebuie sa se gaseasca intr-o cantitate de 14 litri , reprezentant 70% . Rezervele de apa ale corpului se gasec in special in muschi si in piele. Pe langa acestea, apa se regaseste si alte componente care o contin intr-o cantitate insemnata si care le faciliteaza functionarea. Acestea sunt creierul , plamanii, inima ,splina , rinichii , sangele si oasele , conform imaginii de mai jos .
Creier
75%
Plamani
80%
Inima
79%
Splina
75%
Rinichi
82%
Sange
83%
Muschi
75%
Oase
22%

    Organismul elimina in continuu apa, iar daca , la o temperatura normala , in conditii lipsite de forta sau efort fizic cantitatea eliminata este de 2,5 litri , in canicula sau in timpul practicarii unui sport poate ajunge si pana la 4-5 litri. Lichidul pierdut trebuie sa-l recuperam permanent,in caz contrar aparand diverse senzatii de deshidratare si indispozitie . O alta proprietate foarte importanta a apei este aceea de disipare a caldurii prin evaporare. Deoarece la temperaturi atmosferice ridicate, organismul primeste o cantitate mult mai mare de caldura comparativ cu ceea ce are nevoie , prezenta apei presupune schimbarea acesteia din stare lichida in stare gazoasa cu o pierdere de caldura , producandu-se astfel fenomenul de transpiratie . Astfel , fiecare gram de apa evaporat la temperatura camerei , duce la pierderea a 580 de calorii .

Un comentariu:

  1. Apa are un rol esential in organismul uman!Nu trebuie sa limitam consumul zilnic de apa deoarece riscam sa avem probleme de sanatate!

    RăspundețiȘtergere