miercuri, 4 aprilie 2012

Sfaturi privind prepararea alimentelor santoase intr-un timp cat mai scurt

       Din fericire , preparare unei alimentatii cat mai sanatoase nu ne determina sa petrecem mai mult timp in bucatarie decat atunci cand preparam ceva mai putin sanatos . Totul se poate realiza la fel ca si prepararea unei diete obisnuite , cu conditia ca din timp sa ne facem planul pentru procurarea tuturor alimentelor . Fiindu-ne la indemana , putem numai decat sa incepem . Iata cateva recomandari , pentru ca toata aceasta operatiune sa se realizeze intr-un timp cat mai scurt cu putinta in cazul in care nu puteti sau nu aveti timpul necesar pentru a gati :
 - legumele pe care le cumparati , cum ar fii amestecurile pentru salate , morcovii , conopida , sa fie deja direct ambalate . 
- cumpararea fructelor deja taiate va face ca timpul dumneavostra petrecut in bucatarie sa fie foarte scurt
- optati pentru consum pe diverse sucuri naturale de fructe sau legume si serviti-le ca pe o gustare
- gatiti cartofii sau legumele la cuptorul cu microunde
- puteti chiar gati fructele si legumele la gratar , stropindu-le in prealabil cu putin ulei de masline , iar apoi invelite in folie de aluminiu se pot adauga direct pe acesta , consumandu-le apoi ca atare
- pregatiti o salata de fructe rapida ,  compusa din felii de mere , banane , afine si fructe conservate . 

   Pentru o dieta sanatoasa se pot lua in considerare urmatoarele recomandari:
- echilibru: o dieta echilibrata asigura toti nutrientii de care are nevoie o persoana
- diversitate: consumati diverse alimente, deoarece nici un aliment, consumat independent, nu poate furniza toti nutrientii necesari; alegeti pentru aceasta alimente cat mai diverse din toate grupurile alimentare
- moderatie: fiti moderati in tot ce consumati, inclusiv in numarul de calorii consumate zilnic, in activitatea fizica, deserturi, dulciuri si chiar in alimentele restrictionate; puteti consuma orice aliment atat timp cat nu exagerati.
Nutrientii esentiali (macro-nutrientii) sunt proteinele, carbohidratii si grasimile. Acestia furnizeaza energie organismului (masurata in calorii) , tinand muschii intr-o stare maxima de functionare , iar inima si creierul active . Ei ajuta de asemenea si la intarirea muschilor , tendoanelor , oaselor mentinand diverse functii ale organismului precum presiunea sanguina in limite normale .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu