Cu toate ca specia umana este intr-o continua evolutie, din punct de vedere al hranei inca pastram acele obiceiuri culinare bazate pe vegetatie si produse de origine animala , surse de principale de alimentatie inca de pe vremea primelor antropoide . Atunci exista o mai mare varietate comparativ cu zilele in care traim , insa odata cu aparitia speciei umane , primii oameni au inceput sa fie tot mai selectivi in ceea ce privea alegerea hranei excluzand din alimentatie acele plante, fructe si legume salbatice mai putin placute la gust sau care erau toxice . Tot odata in paralel cu evolutia noastra , gama de vegetale s-a restrans , iar rolul lor in alimentatia noastra a scazut tot mai mult , carnea si alte produse devenind esentiale . Insa , ar fi bine sa tragem un semnal de alarma in viata noastra si sa ne reorientam alimentatia spre consumul acestora daca dorim sa ne pastram sanatatea in parametri normali . Si asta , deoarece acestea constituie , in conditia in care sunt cumparate proaspete si tinute in conditii optime , cea mai importanta surs de vitamine : A , B si C , atat de necesare organismului nostru . Fructele si legumele reprezinta, de asemenea, cele mai mari depozite
dintre elementele nutritive pe care natura ni le pune la dispozitie , in ceea ce priveste continutul in fibre alimentare, deci in
celuloza. Aceste fibre alcatuiesc cel de-al saptelea stalp de rezistenta
al alimentatiei umane, ceilalti stalpi fiind reprezentati de glucide,
proteine, lipide, apa, vitamine si de sarurile minerale. Astfel , acestea sunt stimulente de prim ordin ale tranzitului intestinal, atat de important in ceea pastrarea echilibrului
corporal, ca de altfel si in ceea ce priveste echilibrul psihic si starile de
spirit.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu